Stiri Varstnici Iulie – Septembrie 2018

Au trecut alte trei luni, pline de suisuri si coborasuri. Am reusit sa cunoastem varstnicele mai bine, sa le cunoastem vulnerabilitatile, nevoile, dar si bucuriile. Cand oamenii vad o varstnica, care cu greu merge chiar si cu bastonul, probabil o considera o „epava”. Asa vedeam si eu, pana cand am avut privilegiul de a le cunoaste mai bine trecutul, prezentul si pe ele ca persoane. Perspectiva mea s-a schimbat si vad acum in ele femei puternice, adevarate eroine, care merita tot respectul celor din jur. Privilegiul acesta il avem noi datorita prezentei noastre in viata lor si datorita vizitelor la domiciliul lor.

Am trecut de o vara calduroasa in care varstnicele au avut nevoie mare sa fie programate si transportate la spitale, la medici specialisti, sa fie insotite atat la spital, dar si la cumparaturi.

Ajutor in gospodarie, la curatenie, la gatit, la spalat haine si lenjerie, ajutor in efectuarea igienei personale, toate sunt activitati in care am fost de folos varstnicelor. Una dintre ele a spus ca suntem „ajutorul potrivit” pentru ea.

La inceputul acestei toamne am trecut printr-o perioada grea alaturi de una dintre varstnice. Totul a inceput cu usoare halucinatii auditive, care s-au transformat in crize de halucinatii violente. A fost internata la psihiatrie, dar au lasat-o repede acasa. Pentru ca reprezenta un pericol pentru ea insasi, cat si pentru vecini, a fost internata intr-un centru de ingrijire, unde, dupa 3 zile, a decedat. „Căci ce este viaţa voastră? Nu sunteţi decât un abur, care se arată puţintel şi apoi piere.”- Biblia