Stiri Familii Octombrie – Decembrie 2018

Am continuat activitatile în cadrul scolii cu lectii precum:  “ Acceptarea diferentelor si întelegerea copiilor cu dizabilitati”, “Depasirea rusinii si cresterea stimei de sine”, “ Prevenirea dependentei de alcool, tutun, droguri”  si consolidarea cunostintelor acumulate pe parcursul programului “O lume mai buna” în acest an. La ultima lectie copiii au primit diplome si borcanele cu bomboane.

În cadrul grupului de suport am început cu o poveste terapeutica legata de emotiile unei fetite care trecea printr-o situatie delicata. Am cautat împreuna exemple de dialog interior pentru a o ajuta sa treaca mai usor si cu bine prin circumstantele cu care se confrunta. Am discutat despre ce înseamna acceptarea neconditionata si despre faptul ca nu suntem perfecti în toate lucrurile. Am discutat cu copii despre situatiile în care au fost criticati si lucruri care ar putea sa si le spuna pentru a evita identificarea cu acea critica sau remarca negativa despre ei. Fiecare copil a primit un plic pe care scria “Valoros”. Am citit o poveste terapeutica fara sfarsit. I-am provocat pe ei sa termine povestea în asa fel încat personajul sa nu renunte si sa aiba o abordare pozitiva de castigator. Am abordat subiectul timiditatii, perfectionismului si vinovatiei. Am învatat ce este “Bullies”. Am facut si preventie pe Bullying.

La scoala parintilor am reflectat si aprofundat subiectul celor 5 limbaje, cele 23 de principii de comunicare scrise de consilierul matrimonial H. Norman Wright si cum putem sa le aplicam în viata de cuplu, influenta celor patru tipuri de parinti, comunicarea parinte – copil, nivelurile relatiilor familiale, temperamente, stiluri de învatare a copiilor si metode de disciplinare diferite. La grupul de art-terapie am vorbit despre recunostinta fata de familia în care copiii cresc si tema fricii de esec. Metodele folosite în aceaste întalniri sunt muzica si crafturile, copiii si-au dezvoltat abilitatile manuale confectionand obiecte de vestimentatie pentru jocuri de rol.

S-au continuat sedintele de consiliere individuale si de cuplu, atat cu copiii, cat si cu parintii, în cadrul carora se gasesc solutii la circumstantele problematice actuale. Anul s-a încheiat cu un Spectacol de Craciun, la Centrul Urbanistic “Cinema Marasti”, sala folosita pentru acest eveniment. Am avut invitati colindatori, copiii au realizat o sceneta, iar prietenul si colaboratorul fundatiei Daniel Gruian, a pregatit un mesaj special cu ocazia Nasterii Mantuitorului. La sfarsitul evenimentului toti invitatii au primit cadouri.

Marcela Cozos – Coordonator