Octombrie – Decembrie 2017

Revenim cu informatii noi despre activitatile Centrului de Zi de Consiliere si Sprijin pentru Parinti si Copii.

In cadrul intalnirilor lunare cu parintii, in luna octombrie am avut ca si invitat pe Daniel Ciungan, care a vorbit despre diferentele dintre nevoile barbatilor si femeilor. Iar psihoterapeutul echipei a continuat cu lectiile lunare despre cele 4 pattern-uri de comunicare si negociere in cuplu, metode de rezolvare a conflictelor.

In luna noiembrie s-a discutat despre principii recuperative in relatia de cuplu, cum functionam ca un sistem, includerea celorlalti si interconectarea. De asemenea s-au abordat si discutii despre semnificatia unor obiceiuri oculte, precum sarbatoarea Halloween si efectele lor.

La scoala am abordat lectii despre: Abilitatile de rezolvare de probleme, Principiile prieteniei si generozitatea, Acceptarea diferentelor si intelegerea copiilor cu dizabilitati si Depasirea rusinii si cresterea stimei de sine. Lectiile de preventie s-au incheiat cu un joc “Sus jos” cu zaruri si pioni, in cadrul caruia copiii au avut ocazia sa recapituleze tot ce au invatat in acest an in cadrul proiectului “O LUME MAI BUNA” si au fost premiati pentru absolvirea programului cu pachete de dulciuri si medalii.

Am realizat si un raport privind impactul avut de proiectul “O LUME MAI BUNA” in cadrul claselor primare de la Liceul Teoretic Eugen Pora, in urma caruia am observat ca munca noastra a fost foarte eficienta. Climatul scolar s-a imbunatatit. In urma aplicarii programului se observa o crestere a numarului de elevi care evita conflictele, ceea ce denota ca elevii pun acum un accent mai mare pe pastrarea relatiilor dintre ei.

Exista o crestere considerabila a numarului de elevi care si-au schimbat stilul de comunicare si l-au adoptat pe cel de colaborare. De asemenea, am remarcat o imbunatatire a relatiilor interpersonale intre elevi, acestia dobandind abilitati de comunicare, rezolvare de conflicte si gasirea alternativelor in gestionarea unor situatii problematice.

S-au continuat sedintele de consiliere; am adaugat si sesiuni de terapie atat pentru mame, cat si pentru tati si pentru copii.

In cadrul grupelor de terapie pentru mame s-au abordat teme precum: convingerile, de ce facem ceea ce facem, intelegerea sursei comportamentelor si starilor, obisnuinte relationale constructive, stilul asertiv de comunicare, 6 nevoi umane de baza si s-au facut exercitii pentru cultivarea starii de bine emotionale si inlaturarea emotiilor negative, medierea situatiilor de divort, controlul parental si psihoeducatia si suportul emotional administrativ.

La grupul de terapie pentru barbati s-a discutat despre asertivitate, cum sa te certi in mod pasnic si contructiv, ralatia de cuplu, comunicare, managemantul timpului si prioritati.

La grupele de terapie pentru copii s-a pus accentul pe dezvoltarea inteligentei emotionale si s-au abordat teme precum: dezvoltarea abilitatilor de autoreglare emotionala, toleranta scazuta la frustrare, dobandirea unor abilitati de relationare social adaptativa, exprimarea adecvata a emotiilor si dezvoltarea abilitatilor de comportare si negociere in relatiile cu colegii.

In cadrul intalnirilor de art-terapie lunare cu copiii am abordat art-terapia cinematografica cu ajutorul filmuletului animat “Horton hears a who”. Am discutat despre principiile abordate in acest material precum loialitatea, importanta unei persoane ori cat de mica ar fi, ce inseamna sa crezi chiar daca nu vezi, devotament si perseverenta chiar si in cazul celor mai grele confruntari, iertare si care sunt valorile comportamentale pe care le avem si cum ne influenteaza acestea. Am realizat felicitari pentru sponsorii fundatiei, am colindat si am facut repetitii pentru serbarea de Craciun.

Anul 2017 s-a incheiat cu o frumoasa serbare de Craciun, in cadrul careia parintilor li s-a vorbit despre semnificatia sarbatorii, am avut si colindatori invitati, copiii au pregatit o sceneta, iar la sfarsit toti au primit cadouri.

Cu multumiri, pentru tot sprijnul oferit in multe feluri,

MARCELA COZOS – Coordonator