Iulie – Septembrie 2017

Desi acest trimestru a trecut greu pentru varstnice, datorita caniculei si a schimbarilor bruste de temperatura, totusi a fost si o perioada de bucurie pentru unele. Cele care mai au copii sau nepoti, s-au bucurat de reintalnirea cu ei si de un timp minunat petrecut impreuna. Datorita vremii schimbatoare, majoritatea varstnicelor s-au plans de dureri articulare, dureri de cap si ameteala.

Observam cum, odata cu trecerea timpului, starea varstnicelor se inrautateste si ele devin tot mai neputincioase si mai dependente de ajutor. Activitatile si nevoile oferite varstnicelor in acest trimestru au fost: insotirea la medic, colectarea retetelor de la medic si a medicamentelor de la farmacie. Un caz mai special a fost o varstnica care sa accidentat fizic si a avut nevoie de vizite mai dese, mancare gatita si sa o ajutam sa se spele. Si pentru ca vara s-a sfarsit, iar toamna si-a intrat in drepturi odata cu inceputul lunii septembrie, unele au avut nevoie de pregatire pentru toamna (curatenie generala).

Pe langa sanatatea fizica, o data cu inaintarea in varsta, si sanatatea mentala se degradeaza. Acest lucru afecteaza comportamentul varstnicelor in luarea deciziilor. Serviciile de consiliere si suport emotional sunt absolut necesare, deoarece ajuta varstnicele sa se regaseasca, sa nu se simta pierdute si nesigure.

Cu toate acestea, avem prilejul de a observa si de a invata din taria pe care o au aceste femei, care simt ca nu mai au nimic de oferit. Desi uneori sunt coplesite de boala si ingrijorari, nu se lasa doborate, ci continua sa lupte, sa faca miscare ca sa nu ajunga in imposibilitatea de a nu se deplasa.

Multumim pentru varstnici, pentru ce au fost si pentru ce sunt si pentru privilegiul de a-i sluji si de a invata de la ei!

DAMARIS COMAN – Coordonator