Ianuarie – Martie 2013

Munca cu adolescentii aduce cu ea multa bucurie, entuziasm si energie, pentru ca anii adolescentei sunt caracterizati de toate acestea.  Din nefericire, in aceasta perioada la Centrul de Zi am avut parte si de o mare intristare: mama unei adolescente a decedat dupa o lupta de cativa ani cu cancerul. Impreuna cu adolescentii de la fundatie, am participat la inmormantare pentru a fi alaturi de Sarah si familia ei. Ne rugam ca Dumnezeu sa-i mangaie si ca fiecare din cei trei copii sa ia aminte la modul in care aceasta mama iubitoare a ales sa-si traiasca viata urmand calea cea dreapta.

Totusi, Dumnezeu ne-a oferit si incurajari si bucurii in aceste luni. Una din incurajarile de care am avut parte a fost implicarea adolescentilor in activitatile de la Centrul de Zi.  Adolescentii nostri sunt impartiti pe doua grupe de discutii care se intalnesc saptamanal. De la inceputul acestui an, cativa din beneficiarii nostri mai mari, de liceu, au rapuns provocarii de a ne ajuta in munca cu cei mai nou-veniti la Centrul de Zi. Astfel, doi dintre adolescenti au condus timpul de discutii si lectiile, iar altii au participat la organizarea activitatilor recreative pentru grupul de clasa a VIII-a.

Alte momente de bucurie au fost aduse de sarbatorile pe care le-am avut la Centrul de Zi in aceasta perioada. Am sarbatorit  zilele de nastere a patru adolescenti care s-au nascut in lunile ianuarie – martie. Pe langa suc, prajitura, jocuri am pregatit si un cadou simbolic pentru fiecare sarbatorit.

Cu ocazia zilei de 14 februarie, am sarbatorit „Ziua Prieteniei”, sarbatoare care a devenit o traditie la Centrul de Zi. La aceasta intalnire am purtat discutii legate de prietenie, incurajarea fiind sa valorifice acesta etapa a vietii pentru a-si forma un caracter integru si pentru a  se inconjura cu persoane care sa fie exemple demne de urmat. Am confectionat felicitari impreuna si fiecare dintre ei a scris cateva mesaje de prietenie si apreciere pentru ceilalti adolescenti din grupul nostru.

Am organizat iesiri in oras  cu o parte din adolescentii Centrului de Zi si am luat pranzul impreuna. Iesirile in oras au constituit o recompensa pentru adolescentii care s-au implicat cel mai mult in cadrul activitatilor Centrului de Zi si care nu au lipsit de la intalnirile de grup.

In toata aceasta perioada au avut loc sedinte de consiliere individuala prin care adolescentii au fost sfatuiti in problemele pe care le intampina. In cadrul intalnirilor individuale, au fost abordate urmatoarele aspecte: managementul conflictului, stima de sine scazuta,  imbunatatirea relatiilor cu ceilalti membri ai familiilor adolescentilor.  De asemenea, au avut loc intalniri pentru consiliere si orientare in cariera.

Pentru adolescentii asistati, s-au obtinut radiografii dentare si tratamente stomatologice gratuite la diferite cabinete  din orasul nostru. Pe langa aceste intermedieri, adolescentii care au avut nevoie au fost insotiti de catre personalul Centrului de Zi la dentist sau la medic. De asemenea, adolescentii doritori au beneficiat de ajutor la efectuarea temelor si proiectelor pentru scoala.