Stiri Familii Iulie – Septembrie 2018

La jumatatea proiectului am organizat o tabara pentru parinti si copii la Pensiunea Sequoia, tabara în care s-au putut lega prietenii mai stranse si relatii mai bune între copii, parinti, dar si copii si parinti. Aceasta tabara a avut ca scop unitatea familiei, iar programul a constat în 4 sesiuni pentru viata de cuplu, pentru copii si activitati care au implicat toti membrii familiei. În sesiunile pentru cuplu s-a vorbit despre ,,Diferente de gandire dintre barbati si femei”, ,,Motivele pentru care sotii se comporta într-un anumit fel”, ,,Sexul” si “Cum sa ramanem casatoriti fara sa ne omoram partenerul”. În acest timp, copiii s-au bucurat de povesti, jocuri si concursuri cu scopul dobandirii perseverentei si lucrului în echipa. Întalnirile din cadrul fundatiei au constat în terapii cu copiii, în care am abordat tema ,,Performanta sub abilitati”. Am discutat si am facut jocuri astfel încat copiii sa înteleaga ca nu întodeauna reusim sa avem cele mai bune rezultate, dar asta nu înseamna ca suntem nepriceputi. De asemenea, am motivat copiii, ca întotdeauna sa faca tot ce le sta în putinta pentru a reusi fara sa se teama de esec.

Luna august a fost plina de activitati pentru copii. Am organizat o Scoala de Vara în care copiii au participat la diverse activitati care au încurajat comportamentele desirabile. Programul Scolii de Vara a avut un orar format din:

  • film motivational – în urma caruia discutam cele vizionate
  • art-terapie – în care copiii au avut diverse ateliere pe temele zilnice abordate
  • cantecele, sesiuni de teatru – unde copiii si-au testat creativitatea interpretand diverse teme date
  • jocurile si concursurile – în urma carora copiii primeau banuti cu care îsi puteau cumpara la finalul zilei jucarii din targul organizat.

În luna septembrie am început pregatirile cu actele necesare viitorului proiect si începerea colaborarii cu noua scoala. Tot în aceasta luna, am reluat sesiunile de consiliere cu familiile care înca nu au beneficiat de acest serviciu sau cu cele care înca nu au finalizat sedintele de care aveau nevoie pentru rezolvarea dificultatilor cu care se confrunta. Am reluat si activitatile din cadrul claselor de elevi de la scoala Horea. În aceasta luna, am învatat sa gasim solutii multiple pe care sa le aplicam la problemele cu care ne confruntam si metode de a negocia în echipa pentru a lucra cat mai eficienti.  Apoi, ne-am împartit pe echipe/fabrici si am construit masini. La început, pentru a reusi sa construiasca, au trebuit sa-si negocieze materialele necesare, care pareau insuficiente, însa au reusit sa gaseasca solutii pentru a rezolva situatia. La grupul de suport am discutat cu copiii evenimentele petrecute în vacanta care au provocat emotii mai puternice si ne-am jucat un joc care cuprindea evenimente din întreaga viata. La scoala parintilor am discutat despre întrebarile esentiale ale vietii pe care fiecare si le pune la un moment dat. Cea mai importanta dintre ele cu interes pentru sesiunile noastre este: Unde dispare îndragosteala din casnicie…? De asemenea, am discutat despre cele 5 limbaje ale iubirii; despre faptul ca fiecare are un rezervor afectiv si se simt iubiti doar atunci cand li se arata dragoste prin limbajul personal.  Am analizat limbajul de iubire personal, al partenerului si al copiilor. Am completat aplicatii pentru viata de familie.

 

Cozos Marcela – Coordonator